Zo knap je een oud huis op

Een oud huis opknappen. We hebben allemaal wel eens gedroomd om een oud huis te kopen en het om te toveren tot een prachtige herenhuis of zelfs een villa. Dit zag er leuk uit in the Notebook maar het zal er in het echte leven wat moeilijker aan toe gaan. Een oud huis heeft namelijk meer nodig dan een likje verf om bewoonbaar te zijn. Maar maak je geen zorgen, wij zijn op onderzoek uitgegaan en gaan jou vertellen waar je rekening mee moet houden.

Laat het huis keuren

Het is altijd slim om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren bij het kopen van een huis. Maar bij een ouder huis moet je dit altijd doen! Het kan zo maar zijn dat het huis last heeft van houtworm of schimmel. Dit kunnen veel extra kosten betekenen! Een balk kan aangevreten zijn en als die moet worden vervangen kunnen de kosten oplopen tot ruim €3000! Met zulke bedragen wil je geen risico nemen.

Het is sowieso verstandig om alles goed te controleren en een ruim budget vast te stellen. De ervaren klussers zullen het wel weten, je loopt bij een oud huis ongetwijfeld op (niet-welkome) verrassingen. Raak vooral niet in paniek en bedenk welke stappen je moet ondernemen om zulke problemen op te lossen.

Ga niet met geld smijten

Een van de meest voorkomende valkuilen is alles op willen lossen met blind geld uitgeven. Als je iets snel wilt oplossen zal je inderdaad geld moeten uitgeven, maar als je de tijd hebt kan je vaak zelf dingen doen en leer je heel veel. Natuurlijk zal je genoeg fouten maken, maar dat hoort erbij en de kleine imperfecties in een huis maken het ook persoonlijk en echt jouw plekje.

Niet iedereen heeft evenveel tijd en/of is even handig. De meesten zullen toch wel wat mensen in moeten huren want je kan niet altijd alles zelf doen. Als je iemand gaat inhuren doe dan wel research. Huur geen aannemer die niet bekend is met het soort huis dat jij aan het opknappen bent. Heb je een huis uit 1920, zorg dan dat je een loodgieter inhuurt die gespecialiseerd is in oude huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *