Welke trampoline soorten zijn geschikt voor buiten in de tuin?

Trampolines kun je tegenwoordig kopen in alle denkbare vormen en groottes. Ronde trampolines, vierkante of ovaal. Vanaf 180 cm diameter tot wel 550 cm. Naast de diameter of de totale buitenafmeting van de trampoline moet je ook nog rekening houden met een vrije valzone van zo’n 100 cm. En wil je de trampoline ingraven? Of past een opzetbare trampoline op eigen poter beter in jouw tuin? Een geschikte trampoline kopen is dus nog niet zo eenvoudig als het klinkt. In deze blog geven we je daarom wat handige tips en zaken waarmee je rekening kunt houden wanneer je een trampoline wilt gaan kopen.

Inground of op een eigen potensysteem?

De eerste keuze die je zult moeten maken is of je kiest voor een trampoline zonder poten, de zogenoemde inground trampolines, of dat je kiest voor een trampoline met poten, de zogenoemde on-ground trampoline. Belangrijk om te weten is dat inground trampolines het nodige graafwerk vereisen. Omdat het frame van de trampoline op de grond komt te liggen, moet de grond onder de trampoline uitgegraven worden, zodat de springmat in- en uit kan veren. Bovendien wil je tijdens het springen natuurlijk geen contact met de grond. Een on-ground trampoline is voor de wat kleinere tuinen en voor springers die in de zomer lekker willen springen de gemakkelijkere keuze. Bijkomend voordeel is dat een on-ground trampoline uiteindelijk ook in te graven is, mocht je dit willen.

Hoe zit het met de veiligheid?

Alle trampolines die je in Nederland kunt kopen moeten voorzien zijn van verschillende kwaliteits- en keurmerken waardoor ze op de Nederlandse markt verkocht mogen worden. Elke trampoline heeft nadrukkelijke instructies over het monteren van de trampoline en het maximaal belastbare gewicht. Overschrijdt dit dan ook nooit en voorkom ongelukken, stress op het frame en een slaphangende springmat. Vrijwel alle trampolines worden standaard, of hebben optioneel de mogelijkheid om een veiligheidsnet op te bouwen. Dit net voorkomt dat springers zomaar van de trampoline vallen. Dit veiligheidsaspect komt het meeste voor bij on-ground trampolines.

Trampolines per tuinafmeting

Omdat we in Nederland met veel mensen op een klein stukje aarde wonen zijn de gemiddelde tuinen niet supergroot in. Het kan lastig zijn om te bepalen of een bepaalde diameter goed bij jou in de tuin past. Je oog wil namelijk altijd het grootst mogelijke, wat niet altijd achteraf gezien de beste keuze blijkt te zijn. Om het beste advies te kunnen geven delen we de tuinen in, in drie verschillende categorieën. De kleine tuin (tot 30m2), de middelgrote tuin (tot 60m2) en de grote tuin (meer dan 60m2). In een kleine tuin kun je beter niet groter gaan dan 252 cm diameter. In een middelgrote tuin passen het beste trampolines tot 312 cm diameter. Heb jij een grote tuin? Neem dan vooral geen te kleine trampoline. Dit geeft een leeg en kleinmakend beeld van jouw tuin. Wil je meer weten of trampolines? Kijk gerust even bij Vikingchoice voor de beste trampoline deals of gewoon voor informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *