In deze tijden is het geen verkeerd idee een houthaard in huis te nemen. Met een houthaard kun je je huis op een voordelige en duurzame manier verwarmen. Ga je een houthaard aanschaffen, dan is het goed om te weten welke kachelaccessoires je in huis moet halen om goed en verantwoord te kunnen stoken. Het is belangrijk om schoon, droog hout in huis te hebben, dus is een houtmand of andere opslagplaats een must. Met een Kindling Cracker kun je je houtblokken gemakkelijk splijten, waarna je ze meteen in de haard kunt gebruiken. Ook van aanmaakzakjes kun je niet genoeg in huis hebben. Wil je een pelletkachel kopen? Dan wil je natuurlijk pellets in huis halen.
Kachelaccessoires voor onderhoud
Kies je voor een houthaard? Dan is het een goed idee om alvast een lijstje te maken met de accessoires die je nodig hebt om te kunnen beginnen met stoken. Het is belangrijk om houtkachels regelmatig schoon te maken en te onderhouden, waardoor je de spullen die je daarvoor nodig hebt meteen op de lijst kunt zetten. Denk aan een goede ruitenreiniger wanneer je een haard met ruit hebt, en schoorsteenveegpoeder waarmee je je kachel zowel schoonmaakt als beschermt tegen schoorsteenbrand. Het is de bedoeling dat je je haard minstens één keer per jaar schoonmaakt, ook wanneer je niet zo vaak stookt. Daarmee verklein je het risico op brand in de schoorsteen.
Welke kachelaccessoires kunnen zo op je lijstje?
- Een houtbak of pelletkorf om je brandstof in te bewaren.
- Een hittebestendige kachelhandschoen.
- Ruitenreiniger.
- Schoorsteenveegpoeder.
- Aanmaakzakjes of -blokjes.
- Een houtvochtigheidsmeter.
- Een houttang.
Stook duurzaam
Ook is het belangrijk om duurzaam te stoken. Verschillende kachelaccessoires kunnen je daarbij helpen. Denk aan een vochtpercentagemeter, waarmee je de vochtgraad van je hout kunt meten. Hout met een vochtigheidspercentage boven de twintig procent zal veel rook produceren wanneer ermee wordt gestookt, wat tot overlast kan leiden. Ook levert het minder warmte op, waardoor de kachel met vochtig hout minder efficiënt is. Een houtrookfilter kan ook bijdragen aan een duurzamere manier van stoken. De grootste impact maak je met je eigen stookgedrag. Stook bij voorkeur volgens de Zwitserse methode, waarbij je het hout van dik naar dun opstapelt en van bovenaf aansteekt. Dat zorgt voor een vrijwel volledige verbranding waar zo min mogelijk uitstoot en fijnstof bij vrijkomt.