Welke inbouwkoelkast past in jouw keuken?

In iedere keuken vind je wel een koelkast. Soms losstaand, maar steeds vaker wordt de koelkast ingebouwd. Dit maakt de keuken extra strak en zorgt ervoor dat het design van de keuken beter tot zijn recht komt. Omdat de koelkast zal worden ingebouwd, is het belangrijk om er één te kopen met de juiste maten. Binnen die maten heb je keuze uit verschillende soorten koelkasten. In deze blog lees je daar meer over.

Sleepdeur of deur-op-deur?

Je hebt twee systemen voor het bevestigen van de deuren van de inbouw koelkast: een sleepdeur en een deur-op-deur systeem. Bij een sleepdeur hebben de meubeldeur en de koelkast ieder een eigen paar scharnieren. De deur zit niet vast aan de koelkast, maar wordt geopend met een deurgeleider. Bij het deur-op-deur systeem zit de deur vast op de koelkast en hebben deze samen één scharnier. Dit laatste systeem is steviger en ziet er strakker uit. Het is belangrijk om te weten dat je van een sleepdeur systeem over kan stappen naar een deur-op-deur systeem, maar niet andersom.

Inbouw koel-vriescombinatie

Wanneer je vooral weekboodschappen doet, een groot gezin hebt en/of vaak kliekjes in de vriezer bewaard, is een koel-vriescombinatie een goed idee. Ook dit apparaat bestaat als inbouw-variant. Het heeft een apart koel- en vriesgedeelte met elk een eigen deur. Deze kan met de bovenstaande systemen aan de keukendeurtjes worden bevestigd.

Inbouw koelkast zonder vriesvak

Je kunt er ook voor kiezen om een inbouw koelkast zonder vriesvak of -gedeelte aan te schaffen. Een vriesvak in de koelkast neemt natuurlijk ruimte van het koelgedeelte in beslag. Vooral wanneer je maar een kleine keuken hebt en dus weinig ruimte hebt voor de koelkast, is dat een handige keuze. Het kan ook zijn dat je nooit gebruik maakt van diepvriesproducten of dat je al een losse vriezer hebt. Dan kan je gewoon alle ruimte gebruiken voor het koelgedeelte.

Onderbouw koelkast

Heb je maar een kleine keuken en wil je niet een vrijstaande koelkast naast je keuken plaatsen? Dan kan je ervoor kiezen om de koelkast onder het aanrechtblad te bouwen. Het is onverstandig om een gewone koelkast onder het aanrecht te plaatsen, omdat deze dan de warme lucht niet kwijt zal kunnen. Kies daarom specifiek voor een onderbouw koelkast. Deze voert warme lucht via de plint aan de voorkant af en zuigt koude lucht aan.

Amerikaanse inbouw koelkast

Heb je veel ruimte voor een inbouwkoelkast en veel spullen die je in de vriezer kwijt kan? Dan is een Amerikaanse koelkast misschien iets voor jou. Deze grote eyecatcher heeft vaak twee en soms wel drie deuren naast elkaar. Vaak bestaat de linker of onderste helft van een Amerikaanse koelkast uit een vriesgedeelte. Wil je het helemaal Amerikaans hebben? Kies dan voor een Amerikaanse inbouw koelkast met een ijsblokjesmachine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *