Wat is vitrage en waarom is ze zo interessant?

Vitrage is door de jaren heen ongelofelijk populair geworden. Het is dan ook zo dat er een multifunctionele werking kan worden toegeschreven aan dit type van raamdecoratie. Niet alleen is er natuurlijk de uitstraling waar vitrage over beschikt, daarnaast zijn er ook nog enkele niet onbelangrijke, praktische voordelen aan verbonden. Bekend is bijvoorbeeld dat vitrage er in slaagt om niet alleen zonlicht gedeeltelijk tegen te houden, daarnaast kan ze ook de privacy in uw woning aanzienlijk verbeteren. Bent u ook aan het kijken naar het aanschaffen van vitrage, maar wilt u graag in eerste instantie weten op welke voordelen u precies allemaal kunt rekenen wanneer u tot aankoop overgaat? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de informatie op deze pagina u daar heel wat meer over kan vertellen! 

 

  • Kennismaking met vitrage 

 

Laat ons in eerste instantie even concreet aangeven wat vitrage nu precies is. Ondanks het feit dat de meeste mensen hier wellicht wel bekend mee zijn is het zo dat er toch nog steeds heel wat misverstanden over bestaan. Vitrages of zogenaamde glasgordijnen zijn dan ook hele dunne gordijnen welke zijn gemaakt van een transparante stof. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de eigenschappen van deze stof niet zijn vastgesteld. Dit betekent dat ze aangepast kunnen worden op basis van de persoonlijke eisen en verwachtingen waar u over beschikt. De mate aan transparantie waarvan sprake is, is uiteraard wel bepalend voor de precieze werking van de vitrage. Zo heeft de mate aan transparantie zowel invloed op de lichtinval als op de inkijk in huis. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat vitrage altijd zorgt voor een filtering van de lichtinval. Ook de inkijk kan met behulp van vitrage aanzienlijk worden verminderd.

 

De transparante evenals lichte stof waar vitrage zich door kenmerkt zorgt er in de praktijk uiteraard wel voor dat het altijd lekker licht blijft in de woning. Dit zorgt ervoor dat u eigenlijk de hele dag door kunt genieten van een aantrekkelijke, natuurlijke lichtinval. Dit bovendien ook nog eens zonder dat u hoeft te vrezen voor een verminderde privacy. Een ander voordeel welke is verbonden aan het gebruik van vitrage is dat deze ervoor kan zorgen dat geluiden worden gedempt in huis. Beschikt u dus met andere woorden over een opvallend, gehorig huis met bijvoorbeeld harde vloeren? Dan kan kiezen voor het gebruik van vitrage een zeer interessante keuze zijn. Een vaak gehoord misverstand is verder dat vitrage nog wel eens in één adem wordt genoemd met zogenaamde inbetweens. Dat is echter helemaal niet juist. Deze laatste liggen namelijk op vlak van dikte tussen vitrage en overgordijnen in. 

 

  • Op welke voordelen kunt u rekenen met vitrage?

 

Bovenstaande heeft reeds duidelijk gemaakt wat vitrage nu precies is. Nu is het echter tijd geworden om even dieper in te gaan op de voordelen die deze vorm van raamdecoratie met zich meebrengt. Dat zijn er overigens nogal wat. Wij hebben de verschillende voordelen waar u op kunt rekenen bij het gebruik van vitrage alvast even op een rijtje gezet. 

 

  • 1.) Het binnenvallend licht wordt gefilterd

 

Vitrage heeft als belangrijke functie dat ze zorgt voor een filtering van het binnenvallend licht. De gefilterde lichtinval zorgt ervoor dat u in uw woning zult kunnen rekenen op niet alleen een aangename, maar bovendien ook lekker frisse sfeer. Vitrages beschikken over een lichtdoorlatend karakter, maar staan er om bekend wel de zonnestralen goed tegen te kunnen houden. Dit zorgt ervoor dat u in de praktijk heel wat minder last zult hebben van felle zonnestralen die naar binnen schijnen. In de praktijk kan dit heel belangrijk zijn. Dit overigens niet alleen maar voor de algemene ervaring binnen de ruimte op visueel vlak, maar ook voor wat de temperatuur betreft. Gebruikmaken van vitrage kan er dan ook voor zorgen dat de temperatuur in huis tijdens de warme zomermaanden een beetje kan worden getemperd. 

 

  • 2.) Een (sterk) verbeterde privacy met vitrage 

 

Veel mensen vinden het belangrijk dat ze in hun woning kunnen genieten van een zo optimaal mogelijke privacy. Dat is echter veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Hoe kunt u namelijk meer privacy realiseren in huis wanneer u over grote raampartijen beschikt? U kunt er in eerste instantie voor kiezen om gebruik te maken van vitrage. Op het ogenblik dat u vitrage heeft aangebracht en u deze sluit zult u namelijk kunnen vaststellen dat u de inkijk in uw huis aanzienlijk kunt verminderen. Hierdoor wordt de mate aan privacy uiteraard sterk verbeterd. Tijdens de dag zorgt gebruikmaken van vitrages ervoor dat de inkijk kan worden tegengegaan terwijl er ’s avonds eigenlijk alleen maar schaduwen zijn vast te stellen.

 

  • 3.) Het visuele voordeel van vitrage 

 

Het derde voordeel waar u op kunt rekenen bij het kopen van vitrage heeft betrekking tot haar visuele eigenschappen. Van vitrage is namelijk bekend dat ze niet alleen kan worden aangekocht in verschillende materialen en kleuren, maar ook in diverse motieven. Dit zorgt ervoor dat u de gewenste vitrage eigenlijk te allen tijde perfect kunt laten aansluiten op de globale stijl waar uw interieur over beschikt. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen er overigens ook voor om vitrage te combineren met overgordijnen. De vitrage zal dan, vanaf de buitenkant gezien, voor de gordijnen worden gehangen. De gordijnen kunnen op hun beurt dan dienst doen als:

 

  • Zonwering; 
  • Verduistering; 
  • Isolatie; 

 

De vitrage kan op haar beurt uitstekend worden gebruikt om tijdens de dag de inkijk in de woning te verhinderen en zo de privacy te verbeteren. Dit aldus zonder dat dit de lichtinval in huis verhindert. Door ervoor te kiezen om vitrage te combineren met gordijnen kan er een bijzonder mooie en bovendien ook stijlvolle uitstraling ontstaan. Het mag dan ook duidelijk zijn, de verschillende voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van vitrage maken ze absoluut het overwegen meer dan waard.

 

  • Toch liever gordijnen met een dikkere stof? 

 

Geeft u toch eerder de voorkeur aan gordijnen welke over een dikkere stof beschikken? Ook dat is uiteraard mogelijk. U kunt er in dat geval voor kiezen om gebruik te maken van overgordijnen. Deze gordijnen realiseren meteen een veelzijdige werking, maar zorgen er weliswaar niet voor dat de inkijk evenals de mate aan privacy in uw woning kan worden beïnvloed. Denk dus altijd goed na voordat je gaat kiezen voor overgordijnen zonder dat er daarbij ook gebruik wordt gemaakt van vitrage. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *