Wat is een pelletkachel en hoe werkt het?

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die kleine stukjes hout als brandstof gebruikt; pelletkorrels of pellet. Er zijn mensen die het gebruiken als substraat in stallen en het ziet er ook uit als droogvoer voor vee of konijnen. De brandstof bestaat uit houtpellets: kleine pellets van samengeperst hout. De pelletkachel bestaat uit verschillende segmenten; pelletvoorraad of pelletbunker, verbrandingskamer, warmtewisselaar en de componenten die zorgen voor de juiste verbranding en het juiste transport van de pellets.

Hoe werkt een pelletkachel?

De software in de pelletkachel regelt dat de kachel automatisch ontsteekt. Vanuit de pelletvoorraad transporteert de vijzel de pelletkorrels naar de verbrandingskamer. Als er voldoende pelletkorrels in de branderkast zitten, worden de rookgasventilator en de automatische pelletontsteker geactiveerd. De ontsteker ontsteekt de pellets door warmte op te wekken. De pelletkorrels worden ontstoken door de luchtverplaatsing, via de branderlade, die de ventilator genereert. Door het verbranden van de pelletkorrels worden de verbrandingskamer heet. De warmte en de rookgassen lopen door kanalen in de pelletkachel, waaraan ze hun warmte afgeven. De warmte van de verbranding wordt geabsorbeerd door de warmtewisselaar en weer afgegeven aan de omringende lucht. De kamerventilator of de convectieventilator zorgt ervoor dat de lucht in beweging komt. De lucht wordt langs de warmtewisselaar geblazen, waardoor de lucht warm wordt. Hierdoor wordt de warme lucht in de kamer verspreid en opgewarmd. Er zijn ook pelletkachels die geen ventilator gebruiken om de lucht te verwarmen. De pelletkachels zorgen voor de verspreiding van warme lucht door middel van convectie. De koude ‘waardevollere’ lucht wordt door de warmtewisselaar opgewarmd, waardoor de warme lucht opstijgt. Naarmate de warme lucht opstijgt, ontstaat er een trekkracht door de warmtewisselaar die de koude lucht van onderaf door de warmtewisselaar naar boven trekt. Hierdoor voelt de luchtstroom net zo sterk aan als wanneer de lucht door een ventilator wordt aangedreven.

Welke brandstof gebruikt een pelletkachel?

De pelletkachel gebruikt pellets als brandstof. De pelletkachels zijn gemaakt van fijn zaagsel afkomstig van naaldhout. Dit zaagsel wordt gezeefd en vervolgens onder grote druk door kleine openingen geperst. Er worden geen additieven of bindmiddelen gebruikt. Dit maakt van een pelletkorrel een natuurproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *