Waarom zijn vlaggen zo belangrijk?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd wat het belang van een vlag eigenlijk is? Je ziet ze hangen bij allerlei belangrijke gebouwen, maar ook in schilderijen van protesten of veldslagen is de vlag vaak te zien. Waarom lopen sommige lopen in Frankrijk demonstranten met een vlag Frankrijk en waarom is in een stadion overal de Spaanse vlag te vinden op het moment dat Spanje voetbalt? Hieronder wordt het voor jou uitgelegd.

Geschiedenis

Allereerst geeft een vlag vaak de geschiedenis weer van het land of de regio. De vlag van Flevoland laat bijvoorbeeld ‘de strijd met het water’ zien, omdat de provincie ontstaan is op een drooggelegd gebied van het IJsselmeer. Bij belangrijke veranderingen in een land, verandert de vlag vaak mee. Zo veranderde de vlag van Zuid-Afrika aan het eind van de apartheid naar de vlag die wij nu kennen.

Identificatie

Dit is wellicht de meest voor de hand liggende reden dat vlaggen worden gebruikt: het identificeren van een bepaalde groep. In de middeleeuwen werden vlaggen tijdens veldslagen gebruikt om te zien wie er aanwezig was tijdens de strijd. Boten hebben tegenwoordig ook nog steeds de vlag van hun herkomst aan boord voor identificatie, maar ook om te laten zien onder welke wetten zij varen.

Symbolisme

De vlag wordt niet alleen gebruikt voor identificatie, maar er zit ook symbolisme achter. Denk bijvoorbeeld aan de witte vlag, wat een signaal is van overgave. Ook de omgang met de vlag kan een bepaald bericht overbrengen. Vijanden of tegenstanders verbranden of vertrappen vaak de vlag van hun vijand, als teken van respectloosheid. Bij een tragische gebeurtenis of herdenking wordt de vlag half gehesen. Dit zijn allemaal vormen van symbolisme waar de vlag een rol speelt.

De vlag in de wet

De vlag dient op een respectvolle manier behandeld te worden. Er gelden wetten over hoe de vlag gehesen, gestreken en opgeborgen moet worden. Ook moet een verkleurde of gescheurde vlag vervangen worden. In sommige landen is het illegaal om vlaggen op een onjuiste manier te gebruiken, in Nederland geldt deze zogeheten vlaginstructie alleen voor het omgaan met vlaggen voor rijksgebouwen en niet voor de burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *