Volg deze vijf stappen voor een mooie tuin in de herfst

De zomer is alweer ten einde en dat betekent ook dat alle mooie zomerbloeiers niet meer zo mooi bloeien als dat ze deden. Tijd om de tuin onder handen te nemen en klaar te maken voor de koudere seizoenen. Er zijn veel verschillende factoren waar je aan moet denken. Met deze vijf tips helpen we je een handje op weg naar een mooie, fijne tuin voor de herfst en winter! Lees snel verder! 

Snoeien maar! 

Heesters, struiken en heggen moeten gesnoeid worden. Zo zorg je ervoor dat ze in het voorjaar weer jong en mooi zijn. Ook zorgt dit ervoor dat ze niet verwilderen. Zoek per plant uit hoe kort je ze kunt snoeien, want dat kan erg verschillen bij verschillende soorten. Zorg dat je goed snoeigereedschap hebt. En vergeet vooral je gazon ook niet te maaien! 

Planten reorganisatie 

De herfst is hét moment om planten te verplanten. Het is vaak nog niet heel koud, waardoor ze nog gemakkelijk kunnen wennen aan een nieuw plekje. Je kunt dus gemakkelijk je hele tuin opnieuw inrichten, zodat je volgend voorjaar weer in een hele nieuwe tuin zit. Nu je toch bezig bent met verplanten, kun je ook gemakkelijk wat mooie nieuwe planten in je tuin zetten. Ga voor mooie herfst- of winterbloeiers zodat je tuin in de winter ook lekker fleurig is! 

Planten naar binnen 

Naast dat je planten kan verplaatsen en nieuwe planten kan uitzoeken voor je tuin, zijn er ook planten die niet zo van het koude weer houden. Daarom moet je bedenken welke planten niet tegen kou en vorst kunnen. Deze planten worden ook wel kuipplanten genoemd en moeten echt naar binnen, anders gaan ze de winter waarschijnlijk niet overleven. Zet ze bijvoorbeeld op zolder of in een schuur die vorstvrij is. Als dit niet mogelijk is, kun je zo ook goed inpakken in plastic of in een speciale hoes voor planten.

Verlichting

Het wordt natuurlijk al steeds sneller weer donker. Daarom moet je ook nadenken over de verlichting in de tuin. Misschien wil je ’s avonds nog wel wat buiten doen, waar je goede verlichting voor nodig hebt, zoals het verplanten van planten. Of misschien is de temperatuur nog zo goed in de herfst, dat je ook ’s avonds nog een keer lekker buiten wilt zitten. Zorg daarom voor goede verlichting in je tuin. Daarnaast moet je natuurlijk ook al nadenken over de verlichting die je tijdens kerst in de tuin wilt hebben. Misschien wil je wel een vlaggenmast kerstboom. Dan dien je hier dus rekening mee te houden bij het plaatsen van andere verlichting in je tuin. 

Strijden tegen aanslag en mos

Tot slot, een iets minder leuk klusje, maar wel erg nodig. Door het vochtige weer en weinig zon, kunnen algen en mos hun slag slaan. Zorg dus dat je goede bestrijdingsmiddelen in huis haalt en ga preventief te werk. Zo zorg je dat je tuin mooi blijft en voorkom je gladheid in de winter door de aanslag op de tegels. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *