TV-meubels: welke kies je?

Een goed gekozen TV-meubel kan een verrijking zijn van je kijkervaring. Een TV-meubel is vaak een blikvanger in je woonkamer en wordt daarom vaak in eerste instantie als design element gezien. Maar het dient ook vele functionele doeleinden, zoals bescherming van je TV en opslagmogelijkheden voor al je multimedia accessoires. Maar in je zoektocht naar het ideale TV-meubel kom je er al snel achter dat je keuzestress kunt ervaren door de vele opties die tegenwoordig beschikbaar zijn. Hoe kies je nu het beste TV-meubel? 

Welk type TV-meubel kies je?

Als eerste kun je stilstaan bij het type TV-meubel dat het beste past in jouw woonkamer. Je kunt de types ruwweg onderverdelen in onderstaande soorten:

Laag model met poten

Het meest gekozen type is het traditionele TV-meubel die vrij laag en breed vormgegeven is. Dit meubel heeft poten en heeft veel ruimte aan de bovenzijde voor je TV en eventuele decoratie elementen. Ook vaak voorzien van meerdere lades en planken.

Meubels die de gehele wand bedekken

Tegenwoordig zie je steeds vaker een hele woonkamerwand bedekt met een vrij groot TV meubel, niet alleen aan de onderzijde van de TV bevindt zich kastruimte, maar ook erboven en ernaast. Dit is met name geschikt als jij opbergruimte tekort komt en ook bijvoorbeeld een audio systeem mooi wilt wegwerken.

Zwevend TV-meubel

Doordat TV’s steeds minder wegen kan een TV-meubel ook prima aan de wand gemonteerd worden. Hierdoor blijft de vloer onder het TV-meubel vrij en dit heeft als voordeel dat je woonkamer visueel groter lijkt.

Een ruimtebesparend hoekmeubel

Als jij een vrij kleine woonkamer hebt en je hebt nog een verloren hoekje over, dan is het wellicht een praktisch idee om je TV-meubel in die hoek te zetten. Kiezen voor een hoekmeubel betekent automatisch dat je ruimte bespaart. Let er wel op dat deze meubels vaak vrij klein zijn en hierdoor minder opslagmogelijkheden bieden.

Welke breedte is het meest geschikt?

Als je een TV koopt van 43 inch (109 cm), dan betekent het niet automatisch dat je ook een TV-meubel van 109 cm breedte moet aanschaffen. De maat van een TV wordt namelijk diagonaal gemeten en de maat van een meubel horizontaal.

Om de ideale afmeting te vinden dien je je TV op te meten van rand tot rand (horizontaal), houd hierbij de buitenmaten aan van je TV. Om de minimale breedte van je TV-meubel te berekenen tel je hier nog 6 cm bij op. Let op, dit is echt de minimale breedte. Vanuit design oogpunt is bij een TV-meubel vaak sprake van “hoe breder, hoe beter”. Meet ook de ruimte op in je woonkamer die je beschikbaar hebt voor het TV-meubel, let op dat deze niet strak tussen twee muren komt te staan. Je hebt namelijk ruimte nodig om nog bij de kabels aan de achterzijde te komen, neem hier minimaal 15 cm voor aan beide zijden.

Welke hoogte is het meest geschikt?

Niet alleen de breedte van een TV-meubel is van belang, ook de kijkhoogte kan het kijkplezier verhogen of verlagen als deze niet ideaal is. Een vuistregel voor de ideale kijkhoogte is dat het midden van je TV op ooghoogte dient te zijn.

  • Meet al zittend de afstand van de vloer tot aan ooghoogte
  • Meet de volledige hoogte van de TV
  • Haal de helft van de hoogte van de TV af van je gemeten ooghoogte
  • Dit bepaalt de ideale hoogte van je TV meubel (als je TV een hoge voet dien je deze hoogte er ook van af te halen)

Als je eenmaal weet welke stijl en afmetingen ideaal zijn voor jouw TV-meubel, dan kun je lekker gaan shoppen. Bijvoorbeeld online bij een shop als Emob. Uiteraard zullen ook andere zaken, zoals budget of materiaal- en kleurkeuze meewegen in je uiteindelijke keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *