Tuinafval versnipperen of verhakselen: het verschil!

Je tuinafval kun je op verschillende manieren verwerken, je kunt het gebruiken als mulch (bodembedekker), compost of gewoon simpelweg wegbrengen naar de milieustraat. Om het afval als mulch of compost te kunnen gebruiken kun je het versnipperen of verhakselen. Deze termen worden alleen heel vaak door elkaar gebruikt, terwijl er zeker een verschil is tussen beide. Wij leggen het uit!

Versnipperen

Versnipperen is, net als verhakselen, een techniek die wordt gebruikt om o.a. snoeiafval tot kleine stukken te verwerken. Deze techniek is eigenlijk alleen geschikt voor het verkleinen van takken. Takken worden dwars op de vezel in kleine stukjes gesneden, waardoor de vezel intact blijft. Het afbreekproces van de snippers duurt daardoor relatief lang, wat ze uitermate geschikt maakt als (sier)bodembedekker.

Een laag houtsnippers houdt onder andere onkruid tegen (onkruidzaden krijgen geen licht en kunnen zichzelf hierdoor niet kiemen), is vochtregulerend en beschermd de bodem tegen droogte in de zomer en vorst en regen in de winter. Leg jaarlijks een laag van ongeveer 5 tot 8 centimeter aan.

Verhakselen

Bij het verhakselen (of hakselen) van snoeihout wordt, in tegendeel tot versnipperen, de vezel niet intact gehouden. De vezelstructuur wordt opengespleten, waardoor de structuur van deze snippers minder regelmatig en ietwat uitgerafeld is. Daarnaast is verhakselen een techniek om zowel hard als zacht tuinafval te verwerken.

Wanneer je hout hakselt, zal het hout zich sneller composteren. Gehakseld tuinafval wordt dan ook veel gebruikt als compost omdat de snippers het bodemleven en de biodiversiteit stimuleren. De voedingsstoffen uit het verwerkte tuinafval kunnen gemakkelijk door de bodem worden opgenomen.

Daarnaast is een laag gehakseld tuinafval, net als houtsnippers, geschikt als bodembedekker of mulchlaag. Let er wel op dat een laag gehakseld tuinafval dikker aangelegd moet worden, gezien de goede composteringseigenschappen.

De overeenkomsten

Ongeacht of je kiest voor het versnipperen of verhakselen van je tuinafval, beide technieken besparen je enorm veel tijd en moeite. Het verwerken van tuinafval gaat namelijk stukken sneller, het bespaart je ruimte en versnipperd/gehakseld tuinafval is gemakkelijker te vervoeren. Bekijk eens verschillende soorten hakselaars. Bovendien kan tuinafval op een effectieve manier worden hergebruikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *