Tips voor het kiezen van raambekleding

Een van de beste en meest ondergewaardeerde elementen van de binnenhuisinrichting is de raambekleding. Ze kunnen je huis er solide en strak uit laten zien of juist ongelooflijk kitcherig overkomen. De ideale raambekleding is zowel functioneel als esthetisch en kan het gevoel van de kamer overheersen of juist rustig op de achtergrond blijven. Om je te helpen de perfecte uitstraling te creëren met raambedekking dat past in jouw interieur, hebben we hier enkele tips op een rijtje gezet. 

Bepaal het doel van de raambekleding

Om de juiste keuze te maken voor raambedekking, is het belangrijk dat je de mate van functionaliteit overweegt. Als jouw appartement direct uitkijkt op een ander appartement, dan is je raambekleding  een hulpmiddel voor jouw privacy. En wanneer de zon de kamer ondraaglijk warm in de zomer maakt, dan moet de raambekleding voor voldoende schaduw zorgen. Hetzelfde geldt als je graag wilt slapen na zonsopgang, waardoor je goed verduisterende gordijnen nodig hebt. Of wellicht zijn ze puur decoratief? Door te bepalen hoe hard de raambekleding voor jou moet werken, kun je beter inschatten of je een stevige set jaloezieën, dikke gordijnen of iets anders nodig hebt. 

Zorg voor een zorgvuldige meting 

Wanneer je bijvoorbeeld een plissegordijn op maat laat installeren, dan is het belangrijk om het maattabel van jouw aanbieder van raambekleding goed te volgen, Een fout van een paar centimeter kan namelijk al een dure vergissing zijn! Onthoud dat elk type raambekleding zijn eigen meetinstructies benodigd heeft. Voor gordijnen en draperieën geldt bijvoorbeeld dat ze 1,5 tot 3 keer zo breed moeten zijn als jouw ramen, meestal afhankelijk van de plooien die in het gordijn zitten. Zorg er daarom voor dat de gordijnen minimaal enkele centimeters onder de onderkant van de ramen hangen, anders zullen ze er niet passend uitzien. 

Blokkeer de ramen niet

De ramen in jouw woning zijn een belangrijke bron van natuurlijk licht, dus daarom wil je er natuurlijk voor zorgen dat wanneer je de raambekleding naar achteren trekt, ze het raam niet blokkeren. Door jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen op de juiste manier te installeren, zullen je ramen bovendien breder lijken dan dat ze werkelijkheid zijn. 

Speel met kleur en print

De kleuren en patronen van jouw raambekleding spelen een centrale rol in de kamerinrichting. Terwijl witte, transparante gordijnen een kamer licht en luchtiger laten lijken, zullen effen zwarte gordijnen het gevoel van een afgesloten kamer geven. Mocht je kiezen voor houten jaloezieën, dan kunnen ze een neutrale rol spelen of juist de aandacht van de kamer stelen, afhankelijk van het soort hout en de afwerking die je kiest. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *