Schaduwplanten

Veel mensen denken dat planten alleen goed groeien wanneer ze in de zon staan, maar dat is onterecht. Er bestaan namelijk ook genoeg planten die het ook in de schaduw goed doen. In dit artikel geven we je wat meer informatie over schaduwplanten.

Een tuin met schaduw

Schaduw in je tuin kan door verschillende zaken worden veroorzaakt. Staan er bijvoorbeeld hoge bomen of struiken in je tuin? Of woon je in de buurt van hoge gebouwen? Dan kunnen die voor schaduw in je tuin zorgen. Schijnt de zon maar maximaal 2 uur per dag in je tuin, dan heb je een echte schaduwtuin. Kom je tot 4 uur zon per dag in je tuin, dan is er sprake van een halfschaduw tuin. In beide tuinen zullen schaduwplanten goed tot hun recht komen.

Vaste schaduwplanten

Er zijn genoeg vaste planten te vinden die het goed doen in de schaduw of halfschaduw. Enkele voorbeelden hiervan zijn varens, siergrassen, Lelietje-van-dalen en de ooievaarsbek. De ooievaarsbek is sowieso een erg makkelijke plant, want hij doet het goed in zowel de schaduw als de volle zon.

Bloeiende schaduwplanten

Wil je toch ook graag planten in je tuin die mooi bloeien? Dan is ook dat mogelijk in je schaduwtuin. Enkele voorbeelden van schaduwplanten die bloeien zijn rododendrons, dwergmispel, monnikskap en kerstrozen.

Groenblijvende schaduwplanten

Als je ook in de winter wilt genieten van de planten in je tuin, dan kun je kiezen voor een groenblijvende struik of andere wintergroene planten die er geen problemen mee hebben om in de schaduw te staan. Enkele voorbeelden zijn bamboe, buxus, zegge en mahonia.

Klimplanten

Tenslotte zijn er ook genoeg klimplanten die het goed doen in de schaduw, dus als je op zoek bent naar een klimplant voor in je schaduwtuin is er voldoende keuze. Klimop is het bekendste voorbeeld, maar ook klimplanten zoals kamperfoelie en de klimhortensia gedijen prima in de schaduw.

 

Uit bovenstaande blijkt dat er genoeg planten zijn die goed groeien in de schaduw, dus ook als je een schaduwtuin hebt zijn er meer dan genoeg opties om te kunnen genieten van prachtige bloemen, planten en struiken in je tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *