Niet zomaar een dak boven je hoofd

Iedereen heeft een dak boven het hoofd nodig, een plek om te leven. Goede dakbedekking is daarbij belangrijk. Een dak dient waterdicht, veilig en duurzaam te zijn. Daarnaast willen we ook dat het dak voldoet aan esthetische normen, dat het mooi is. Wat mooi is, is natuurlijk voor iedereen anders. Gelukkig dat er in dakbedekking daarom zoveel keuze is.

Zoveel daken zoveel dakbedekkingen

Grof gezien heb je platte daken en schuine daken. Sommige dakbedekkingen lenen zich meer voor platte daken en andere juist voor schuine daken. De ouderwetse, welbekende, keramische dakpannen zie je toch vooral op schuine daken en een daktuin als dakbedekking is vooral geschikt voor platte daken. Daarnaast kan je kiezen voor moderne, kunststof materialen of voor natuurlijke, authentieke materialen. Het hangt af van jouw smaak en van de sfeer die je zoekt. Daarnaast heb je natuurlijk altijd rekening te houden met je budget.

Laat je adviseren door een expert

Als je dakbedekking gaat uitkiezen, neem dat ook eens contact op met een vakman. Die kan je alles vertellen over soorten materialen, duurzaamheid, milieuaspecten, prijzen, onderhoudskosten enzovoort. Soms lijkt iets heel goedkoop, maar moet je het bijvoorbeeld snel vervangen of is het duur in onderhoud.

Platte daken

Voor een plat dak is bitumen dakbedekking nog steeds een populaire, voordelige optie. Een groendak of een daktuin is een dure optie, maar wel heel milieuvriendelijk en duurzaam. Groendaken zijn in opkomst. Andere materialen voor platte daken zijn bijvoorbeeld kunststof rubber (EPDM) of PVC (licht in gewicht).

Schuine daken

Bij schuine daken zijn dakpannen het meest toegepast. Als je kiest voor kunststof of beton in plaats van voor keramische (van klei gebakken) dakpannen, dan is dat goedkoper. Je kan ook kiezen voor een leien dak en ook hier is er een kunststof alternatief mogelijk. Natuurlijke materialen zijn meestal duurder vanwege het duurdere productieproces en het plaatsen ervan is vaak arbeidsintensiever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *