Mangohouten meubels onderhouden: een aantal tips

Mangohout is hot en niet meer weg te denken uit de hedendaagse huizen. Heb jij een mangohouten meubel in huis staan? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Een onderhoudsbeurt is daarom zo nu en dan aan te raden. In dit artikel geven we je een paar tips bij het onderhouden van je mangohouten meubel, zoals een ronde eettafel van mangohout. Zo heb je nog lang plezier van je favoriete meubelstuk!

Voorzichtigheid geboden

Logisch maar zeker het benoemen waard: wees waakzaam. Niet morsen is daarbij de eerste en meest eenvoudige stap. Maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje en gebeurt het dat er iets omvalt. Geen zorgen, er is nog geen man over boord. Mangohout is namelijk dusdanig goed behandeld in de fabriek, dat schoonmaken erg gemakkelijk is. Een licht vochtige doek met enkel een beetje water is daarbij je grote vriend. Zorg ervoor dat je het meubel daarna altijd weer droog maakt, en klaar is kees! Ruwe schoonmaakdoekjes of -sponzen en schoonmaakmiddelen met siliconen, ammonia of andere agressieve bestanddelen zijn daarentegen af te raden. Ruwe schoonmaakspullen kunnen namelijk krassen veroorzaken op je meubel en agressieve schoonmaakmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het hout uitdroogt of verkleuringen gaat laten zien. 

Onderhoud op de lange termijn

Mangohout is voor je het koopt al behandeld met een olie of beits en een laag bijenwas. Over het algemeen hoeft er daarom in de eerste jaren niets aan gedaan te worden. Mocht je jouw meubel veelvuldig gebruiken, zoals dat vaak bij een eettafel het geval is, hebben wij een gouden tip wanneer je het mangohout wilt behandelen. Wanneer je een meubel intensief gebruikt kan het voorkomen dat er slijtage optreedt. De makkelijkste manier om dit te behandelen is door een nieuwe laag bijenwas aan te brengen. Bijenwas laat de tafel weer opleven en geeft weer wat extra glans. De dofheid wordt minder en de nerven zijn weer beter te zien. Bijenwas is er in allerlei kleuren, van transparant tot donker. Wanneer je twijfelt of de was het gewenste resultaat gaat opleveren, is het slim om het eerst op een onopvallende plek te testen, zoals de binnenkant van een deurtje of de onderkant van een tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *