Lichtdoorlatende gordijnen passen perfect in de badkamer

Voor sommige mensen is de badkamer een ruimte om zo snel mogelijk je tanden te poetsen of te douchen, voor andere mensen is het een privé spa om urenlang jezelf (of iemand anders) te verwennen. Naast de oppervlakte speelt ook de inrichting en decoratie een rol in de aantrekkingskracht van een badkamer. Zo kun je een kleine ruimte heel praktisch inrichten, en wanneer je wat meer ruimte hebt zijn de mogelijkheden grenzeloos. Daarbij speelt licht een belangrijke rol, denk bijvoorbeeld aan lichtdoorlatende gordijnen in de badkamer. Deze en meer tips vind je op deze pagina!

Een grotere badkamer met meer licht

Als je in dezelfde ruimte de wanden zwart schildert, dan zal deze ruimte optisch kleiner lijken dan wanneer je kiest voor witte wanden. Donker maakt optisch kleiner, licht juist groter. Daarnaast zullen lichtgekleurde wanden ook meer licht weerkaatsen, je kunt dan met minder lumens (de eenheid van licht) een ruimte verlichten. Wanneer je dus weinig ruimte hebt kun je kiezen voor tegels met een lichte tint, of gordijnen die licht van kleur zijn. Natuurlijk licht in combinatie met weerkaatst licht is ook heel prettig bij reinigen of controleren van je gezicht, met een gerichte spot valt er veel onvoordelige schaduw.

Weinig ruimte? Ga voor ondiep

Een ronde afvalbak neemt meer ruimte in dan een rechthoekige afvalbak, het deel buiten de cirkel is namelijk ongebruikt oppervlak. Dit geldt ook zeker voor kastjes en andere objecten in de badkamer. Door de ruime met rechthoekige en ondiepe objecten in te richten kun je flink wat ruimte besparen. Er zijn ook kleinere formaten badkuip, zo is het vaak toch mogelijk om een bad te installeren in zelfs een kleine ruimte. De vorm van het bad kan ook verschillen, een hoekbad is bijvoorbeeld in een meer vierkante ruimte ideaal. Een kleiner bad betekent ook minder verbruik van water. Als je vaak in bad gaat zul je dit zeker merken in de kosten.

Lichtdoorlatende gordijnen

Laten we vooropstellen dat we het over gordijnen voor het venster hebben, niet over een douchegordijn. Al kun je met douchegordijnen die licht doorlaten de ruimte wel optisch vergroten. We hebben het hierbij over badkamers die grenzen aan een buitenmuur of tussenmuren met vensters. Hier zal overdag zonlicht doorheen komen en in de avond wellicht kunstlicht, afhankelijk van de locatie. Je kunt deze vensters bedekken met rolluiken of een verduisterend scherm, toch is juist de luxe van invallend licht heel prettig. Lichtdoorlatende gordijnen kunnen invallend licht meer diffuus maken, wat een aangename gloed geeft aan de omgeving. Hierbij zal de kleur van het materiaal voor een deel de sfeer bepalen. Afhankelijk van het type gordijn zul je wel privacy behouden, naast een vaag silhouet zal er van buitenaf niets te zien zijn.

Tip: Installeer elektrische raamdecoratie!

Net zoals je in de woonkamer of slaapkamer elektrische raamdecoratie op maat kunt installeren, is dit ook zeker een optie voor de badkamer. Zo kun je op afstand de gordijnen sluiten, voordat je naakt onder de douche stapt bijvoorbeeld. Je kunt gordijnen als zonwering gebruiken, om de privacy te verhogen, bovendien kan dit soort activiteit inbrekers op afstand houden. Je kunt bijvoorbeeld elektrische raamdecoratie bij afwezigheid met enige regelmaat openen en sluiten, zo ziet de woning er altijd bewoond uit.

 

Let bij de keuze van het materiaal gordijnstof en eventueel een elektrisch systeem goed op of de ruimte niet te vochtig is. Ventilatie is altijd van belang, bij raamdecoratie moet je hier extra geld op letten. Mocht je hier vragen over hebben neem dan eerst contact op met de leverancier.

Warm licht en koel licht

Met kunstlicht kun je ook in de avond heerlijk genieten van de badkamer. Let er hierbij altijd op dat een lamp of behuizing geschikt is voor een vochtige omgeving. Dit wordt uitgedrukt in een IPX rating. Daarbij wordt een minimale afstand tot een wateraansluiting als uitgangspunt genomen. Zo dient een lamp direct naast een kraan beter bestand te zijn tegen water als een plafondlamp die op een betrekkelijk droge plek hangt.

 

LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten. Er zijn lampen met variabele instelling, je kunt dan bijvoorbeeld het licht dimmen of de kleurtemperatuur aanpassen. Met helder blauw-wit licht kun je daglicht simuleren, geel-wit licht is juist kalmerend en doet aan de ondergaande zon denken. Met kleine spots aan de wand krijg je echt dat ‘spa’ effect, je zult de badkamer niet meer willen verlaten!

Veiligheid boven alles

Er is veel mogelijk met eletronica in de badkamer, zolang je maar rekening houdt met bescherming tegen water en vocht. Werk zoveel mogelijk met producten op lage spanning, zorg voor voldoende ruimte en controleer de IPX rating. Met draadloze apparatuur en inbouw producten kun je een mooie én veilige badkamer inrichten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *