Kun je een huis kopen zonder over te bieden?

Het antwoord op de vraag is simpel: waarschijnlijk gaat het je niet lukken. Overal op de Nederlandse woningmarkt is het de normaalste zaak van de wereld geworden om over te bieden. Zelfs in Oost-Friesland, Den Helder en Opsterland doe je eigenlijk pas echt mee als je een deel kan overbieden. 

60% biedt over

Dat de woningmarkt in Nederland zo overspannen is, is geen nieuws meer. Door het grote woningtekort rijzen de prijzen de pan uit. Volgens berichtgeving van de NOS boden kopers bij 60 procent van de aankopen in het laatste kwartaal van 2020 over. Eind 2019 was dat nog ‘slechts’ bij 44 procent van de woningen. “De vraagprijs is een vanafprijs geworden”, zeggen makelaars tegen de nieuwssite. 

Hoeveel moet ik overbieden? 

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de vraagprijs, de kenmerken van het huis en de regio waarin het gelegen is. Er wordt gemiddeld tussen de 8 en 12 % overboden. Belangrijk om te beseffen is dat dit een landelijk gemiddelde is. Bij wat duurdere woningen meestal meer richting de 8%, bij goedkopere woningen meer richting de 12%. Maar het is geen harde richtlijn. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden van uitschieters. 

Prijzen stijgen

Naast dat er bij meer dan de helft van de verkopen wordt overboden, stijgen ook de prijzen van een koopwoning. Uit cijfers blijkt dat geen één provincie eraan kan ontsnappen. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en door dit onbalans zijn huizen in Nederland nog nooit zo duur geweest als vandaag de dag. Een gemiddeld Nederlands huis kost vandaag de dag bijna 400.000 euro! 

Cijfers in de Randstad overtreffen alles 

En als je dacht dat het nog niet gekker kon, hebben we het nog niet gehad over de woningprijzen en het overbieden in de Randstad. Gemiddeld gezien wordt hier het meest overboden en stijgen daarnaast de prijzen erg snel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. In 2020 kostte een huis in heel Nederland gemiddeld € 334.000, maar in Amsterdam bedroeg dit gemiddelde € 510.900. Rondom de hoofdstad waren prijzen minstens zo hoog. Neem bijvoorbeeld een makelaar Amstelveen: die verkocht een huis gemiddeld voor € 534.700. 

Gelukkig was het niet overal zo extreem. Aan de andere kant van Amsterdam noteren de onderzoekers veel minder hoge cijfers. Een makelaar Zaandam dook met de huizenprijzen zelfs onder het landelijk gemiddelde. Kopers legden daar gemiddeld € 315.700 neer voor een nieuwe woning. 

En of dat zo blijft? Dat moet de tijd ons (helaas) gaan leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *