Je woning slim en veilig maken voor als jij op vakantie bent

Je kunt niet alles zelf in de gaten houden. Zeker als je op vakantie gaat heb je behoefte aan ontspanning. Niemand wil zich zorgen maken over inbrekers, of de thermostaat lager staat of UV-straling, die het meubilair langzaam maar zeker doet verkleuren. Toch maar thuis blijven dan? Als de muren binnen in huis op je afkomen, en je er écht eventjes uit moet, ‘train’ dan eerst jouw woning om eigen benen (stenen?) te staan. We leggen je uit hoe je huizen ‘slimmer’ kunt maken, en bovendien ook veiliger.

Wat is een slimme woning?

Smart home, huisautomatisering of domotica, het staat allemaal voor woningen uitrusten met technologische hardware en software om algemene handelingen te automatiseren. Hier heb je voordeel van wanneer je thuis bent, denk bijvoorbeeld aan de verwarming die altijd voor de optimale temperatuur in huis zorgt, of een lamp die inschakelt als het buiten donker wordt. Ook wanneer je van huis bent kunnen deze oplossingen je helpen om met een gerust hart op vakantie te gaan. Hier zijn een aantal opties waarmee je iedere woning slimmer maakt:

Tip: Laat apparaten en diensten met elkaar communiceren door een centraal systeem zoals de Somfy TaHoma te installeren. Dan hoef je niet voor iedere toepassing een aparte app te gebruiken.


1. Alarmsysteem

Veiligheid zal voor velen de eerste reden zijn om de woning slimmer te maken. Met een alarmsysteem en IP camera kun je de woning beveiligen waar je voordeel van zult hebben, waar je ook bent. Naast een hoorbaar en zichtbaar alarm als je thuis bent, kun je meldingen ook ontvangen wanneer je op vakantie bent. Overal waar je beschikt over internet zul je meldingen ontvangen. Met een IP camera kun je ook beelden live bekijken of terugkijken. Een slimme rookmelder kan je bijvoorbeeld ook op het juiste moment waarschuwen bij gevaar en is verbonden met je smartphone.

Tip: Laat vertrouwde personen die in de buurt wonen ook een oogje in het zeil houden door ze als gast toegang te verlenen tot het alarmsysteem.


2. Lampen

Dit is een populaire smart home functie die ook zeker bij jouw afwezigheid voordeel biedt. Verlichting speelt namelijk een belangrijke rol bij inbraakpreventie. Zo kunnen Philips Hue lampen het karakter van iedere ruimte transformeren dankzij geavanceerde kleurprogramma’s of dimmers. Ook als je van huis bent zal de woning er bewoond uit blijven zien door de verlichting in- en uit te schakelen. Dit is mogelijk op basis van een timer, of met een lichtsensor. Altijd de lampen aan of uit ziet er verdacht uit, wat de aandacht van inbrekers zal trekken.

Tip: Een lichtsensor gekoppeld aan het centrale systeem kan de verlichting ook inschakelen bij een onweersbui, en werkt daarmee beter dan alleen een tijdschakelaar.


3. Gordijnen

Dit is een uitstekend compliment voor slimme verlichting. Gordijnen zul je normaal gesproken openen in de ochtend, en weer sluiten in de avond. En dat iedere dag weer. Maar wat doe je als je van huis bent? Met elektrische raamdecoratie openen en sluiten de gordijnen automatisch. Dit helpt ook weer bij inbraakpreventie. Je kunt de lampen inschakelen en vervolgens de gordijnen laten sluiten, iedere dag opnieuw. Kom je buiten de vakantieperiode thuis na zonsondergang? Dan zullen de gordijnen op de juiste tijd gesloten worden, wat pottenkijkers buiten houdt.

Tip: Ook bij felle zon kunnen gordijnen functioneren als zonwering. Dit beschermt het meubilair tegen UV-straling. Als de felle zon weg is, door wolken of het tijdstip, dan laat je de gordijnen weer openen.


4. Verwarming

Een slimme thermostaat lijkt een overbodige luxe tot je deze slimme ‘upgrade’ hebt geïnstalleerd. Er is geen onenigheid meer over de temperatuur in huis, die is altijd aangenaam. Met slimme radiatorknoppen zoals Somfy deze levert kun je zelfs per ruimte de warmte reguleren. Dit kan je behoorlijk wat energie besparen. Als je zelf de temperatuur instelt verspil je energie omdat jouw gevoel altijd voorloopt op de verwarming. Een zelflerende thermostaat leert het gedrag van de bewoners kennen én weet ook wanneer je niet thuis bent dankzij een functie die ‘geofencing’ heet.

Tip: Zet tijdens de vakantie de temperatuur niet te laag, dit kan schimmel veroorzaken in huis.


5. Cloud opslag

Om de beelden van de IP camera te bekijken wanneer je op vakantie bent zul je deze opnames in de cloud moeten bewaren. Fabrikanten van beveiligingscamera’s bieden hiervoor vaak diverse opties aan, zowel gratis als betaald. Sommige merken laten je gebruik maken van cloud opslag die je als hebt zoals Dropbox of Google Drive. Zo kun je overal ter wereld jouw huis bekijken.

Tip: Een camera met bewegingsdetectie stuurt notificaties naar jouw smartphone zodat je niet steeds zelf hoeft te controleren of er iets gaande is op het thuisfront.

 

Nu kun je een slimme woning veilig achterlaten en genieten van jouw welverdiende vakantie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *