Is een expansievat voor waterverwarming nodig?

Steeds meer mensen vragen of een expansievat voor een boiler nodig is of niet. Het korte antwoord: misschien. Moet je er een kopen? Waarschijnlijk. Om te begrijpen waarom een expansievat voor een boiler nodig kan zijn voor jouw huis of bedrijf, wil je eerst weten wat een expansievat doet en waarom jij hem nodig hebt. 

Wat is een expansievat voor waterverwarming?

het doel van een expansievat voor een boiler is om veranderingen in de waterdruk te helpen voorkomen. NIet alleen is fluctuerende waterdruk vervelend voor je, maar het is ook erg slecht voor je boiler en je hele sanitair opstelling. Jouw expansievat is slechts een kleine watertank (meestal met een capaciteit van ongeveer 2 gallon) die in de buurt van jouw huidige boiler wordt gemonteerd en op de waterlijn wordt aangesloten.

Dus hoe werkt een expansievat voor warm water?

Wanneer jouw hoofd waterverwarmer water opwarmt, zal het water uitzetten (dat is gewoon een close-upbeeld van een waterverwarmer met een expansietank, iets dat gebeurt terwijl het water opwarmt). Omdat het overtollige water nergens heen kan, zal de druk snel toenemen in jouw boiler – en dat is slecht nieuws. Meer druk betekent meer druk op jouw boiler, jouw leidingen en andere armaturen die op jouw sanitair zijn aangesloten.

Dat is waar een expansievat voor warm water binnenkomt

Het expansievat geeft het overtollige warme water een plek om in te stromen, waardoor onnodige belasting van jouw boiler wordt voorkomen en je wordt behoed voor een inconsistente warmwaterdruk. 

Tekenen dat je een expansievat voor waterverwarming nodig hebt

  • als je een gesloten systeem hebt
  • als je een drukregelklep of een terugslagklep hebt
  • als je een fluctuerende hoge en lage waterdruk heeft opgemerkt
  • als jouw lokale stadscodes vereisen dat je een expansievat hebt
  • als je wilt dat jouw boiler zo lang mogelijk meegaat

Is een expansievat voor waterverwarming letterlijk verplicht?

Dus is een expansievat van de boiler volgens de wet nodig? Ja soms. ALs je een gesloten systeem hebt, moet je waarschijnlijk een expansietank installeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *