Inboedelverzekering; niet verplicht, wel heel handig om te hebben

De meeste huishoudens hebben gelukkig al een inboedelverzekering. Het is niet verplicht om er één te hebben, maar eigenlijk kun je ook niet zonder. Je moet er toch niet aan denken dat je hele inboedel verloren gaat door brand, zonder dat je ertegen bent verzekerd. Of je nu huurder bent of eigenaar van een koopwoning, een inboedelverzekering is zeker aan te raden.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering verzekert uw inboedel tegen schade door water, brand, storm en inbraak. Onder de inboedel valt alles wat in uw huis staat en te verhuizen is, zonder dat het schade achterlaat. Het huis zelf valt onder de opstalverzekering. Deze is wel verplicht voor eigenaren maar niet voor huurders. In geval van een huursituatie sluit de eigenaar van de woning een opstalverzekering af. Wanneer u rondloopt in uw huis, zult u ongetwijfeld schrikken van de waarde van de spullen in uw woning. Denk hierbij aan meubels, gordijnen, een televisie, stereo-apparatuur en de nodige accessoires. Wanneer u geen inboedelverzekering heeft en uw schade oploopt door bijvoorbeeld water of brand, moet u dit zelf allemaal opnieuw aanschaffen. De kosten zijn hierbij voor eigen rekening. Met een inboedelverzekering krijgt u in elk geval een groot gedeelte terug van uw verzekeraar. Wat u precies vergoed krijgt, vindt u terug in de voorwaarden van uw verzekeringspolis. Sommige spullen worden vergoed naar nieuwwaarde en anderen naar dagwaarde.

Een inboedelverzekering zelf online afsluiten

Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet moeilijk en kunt u gemakkelijk zelf online doen. Het zoeken naar de juiste inboedelverzekering kost doorgaans wat meer tijd. Premies van de verzekeraars verschillen onderling nogal eens en sommige voorwaarden zijn voor u misschien niet van toepassing. Het is in dat geval zonde om daar premie voor te betalen. Goed vergelijken van inboedelverzekeringen is dus heel nuttig. Via het internet kunt u gelukkig goede vergelijkingssites vinden die u veel rekenwerk uit handen kunnen nemen. De inboedelverzekering kunt u desgewenst zelf uitbreiden met extra clausules voor glas, elektrische apparatuur of dure spullen zoals kunstverzamelingen. Wanneer u naast de inboedelverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, bent u ook verzekerd wanneer u zelf per ongeluk schade aan uw inboedel toebrengt. U opent bijvoorbeeld een kast en er valt er iets zwaars uit, dat vervolgens op uw kookplaat valt en deze beschadigt. Dat is niet leuk, maar helaas maar al te herkenbaar. Op sites van verzekeraars kunt u vrijwel overal uw premie online laten berekenen en alle voorwaarden lezen.

Schade door inbraak ook verzekerd

We hopen allemaal dat het ons nooit overkomt, maar het kan voorkomen dat inbrekers schade toebrengen aan uw inboedel. Gelukkig valt ook die schade onder uw inboedelverzekering. Wanneer u uw huis goed beveiligd heeft en beschikt over een politiekeurmerk of een BORG-clausule, kunt u zelfs korting krijgen op de verzekeringspremie. Het huis wordt daardoor immers veel minder inbraakgevoelig en dus is de kans op schade door inbraak ook een stuk kleiner. Verzekeraars belonen hun klanten daarvoor met korting op de premie van hun inboedelverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *