Huis kopen: Hoe werkt de overdrachtsbelasting?

Je hebt besloten om je droomhuis te kopen. Maar voordat je daadwerkelijk de sleutel in handen krijgt, moet je nog wel door een aantal juridische procedures. Zo is er de overdrachtsbelasting: wat is dat precies en hoe wordt die berekend? In dit artikel lees je het allemaal, zodat je goed voorbereid bent als je gaat onderhandelen over de prijs van het huis.

Wat is overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven bij de verkoop van onroerend goed. Deze belasting is bedoeld om de overheid financieel te steunen bij de aankoop van nieuwe woningen. De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de waarde van het huis en degene die het huis koopt en voor wie. Je kunt dit samen berekenen met de makelaar Amstelveen.

Regels en bepaling voor overdrachtsbelasting vrijstelling

De belasting wordt berekend over de koopsom van het huis. De koopsom is de prijs die je betaalt voor het onroerend goed, inclusief alle kosten zoals notariskosten en dergelijke. In Nederland hoef je sinds 2021 geen belasting te betalen over de koopsom wanneer je voor het eerst een huis koopt, maar ook als je al eerder een huis hebt gekocht. De vrijstelling van overdrachtsbelasting mag echter maar 1 keer worden ingezet. Deze regeling geldt voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar tenzij je een belegger bent. Ben je ouder dan 35 jaar dan betaal je 2% over de koopsom en als belegger betaal je 8%. Ook mag de woning niet duurder zijn dan 4 ton.

Afhankelijk van de kosten van de koopsom wordt de overdrachtsbelasting bepaald. Makelaar Zaandam kan je helpen bij het berekenen. Hieronder staan een aantal punten waarop de belasting bepaald wordt. 

Belangrijke factoren

De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • De waarde van het huis;
  • Wie het huis koopt (een particulier of een onderneming);
  • Wie het huis verkoopt (particulier, overheid of gemeente).

De waarde van het huis wordt bepaald door de taxateur. Deze zal dan kijken naar de locatie, de staat van het huis en alle andere bijzonderheden. De overdrachtsbelasting wordt berekend over de waarde van het huis, inclusief eventuele schulden die erop rusten.

Als je een huis koopt van een onderneming, dan betaal je overdrachtsbelasting over de waarde van het huis minus de schuld die erop rust. Als je een huis koopt van de gemeente, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Mits het een investering is of als je bijvoorbeeld het huis voor je kind koopt.

Wil je meer weten over de berekening van de overdrachtsbelasting? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *