Hoe overbieden op een huis?

U heeft een leuk huis gezien maar uit ervaring weet u al dat u weinig kans heeft. Telkens als u een bod doet wordt u later overboden door andere aspirant kopers. Hoe kan ik toch een huis kopen ? Slim overbieden op een huis met juiste financieringsvoorbehoud geeft u meer kans.

Tactisch overbieden op een huis

Door slim en tactisch hoger te bieden moet het mogelijk zijn om een huis te kopen. Waar let een makelaar op als u hoger bied dan de vraagprijs?

  • Hoeveel wordt er hoger geboden?
  • Hoe hoog is het bedrag van voorbehoud van financiering?
  • Hoe hoog wordt de aangevraagde hypotheek in verhouding tot de marktwaarde?

Lex Wonen helpt u kopen.

 

Voorbeeld hoger bod en kans op huis

Laten we er even vanuit gaan dat u € 500.000 hypotheek kan krijgen op uw inkomen en dat u € 75.000 aan overwaarde heeft inclusief spaargeld. 

Wat u nu nog moet weten is de waarde van uw droomhuis. Uw maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de marktwaarde van uw droomhuis, lees taxatiewaarde.

Voorbeeld vraagprijs huis € 350.000.-

U heeft een huis gezien met een vraagprijs van € 350.000,-. U zal een hoger bod moeten doen door flink te overbieden op dat huis. In geheel Nederland zijn de huizen zo verkocht doordat massa’s huizenkopers een woning zoeken.

U zal eerst de woningwaarde moeten onderzoeken. Wat is de taxatiewaarde? Stel dat de taxatiewaarde in dit voorbeeld ook € 350.000,- bedraagt. Wat is nu een slim bod?

Overbieden met € 50.000 en voorbehoud financiering € 25.000,- lager

Een van de betere ideeën is om te overbieden tot een bedrag van € 400.000,- met een voorbehoud van financiering van € 325.000.-.

 

Waarom zo overbieden op een huis?

Omdat de vraagprijs € 350.000 bedraagt  is het beter om het voorbehoud van financiering hieronder te houden. U geeft aan onder voorbehoud van financiering van € 325.000,- . Dat is dus € 25.000 minder dan de vraagprijs.

Makelaars vinden dat prettig, u geeft hiermee aan dat u eigen geld of overwaarde oude woning gaat gebruiken. Het risico op een afwijzing van uw bank wordt kleiner naarmate u een lagere hypotheek nodig heeft dan de vraagprijs/marktwaarde. Ook de verkopend makelaar weet dat.

Verder doet u het bod van € 400.000,-. U heeft nu dus de € 75.000,- in zijn geheel opgemaakt, € 25.000,- voor het verlagen van de hypotheekaanvraag en het voorbehoud van financiering en € 50.000,- voor hoger bod.

Elke situatie is anders overbieden

De hierboven geschetste situatie is een van de 8 tactieken die je kan inzetten, het zal per situatie verschillen wat het beste is. Lex Wonen kijkt per situatie wat het beste is om te bieden.

 

Hoe overbieden de meeste kopers?

De meeste aspirant kopers doen een hoger bod onder vermelding van : “voorbehoud van financiering”. Ze verzuimen verdere bedragen te vermelden.

Vergeet het. Het overbieden op een huis heeft niets meer te maken met de waarde van de woning maar met slim bieden met kennis over de woning en kennis over uw mogelijkheden. Overbieden op een huis is bekwaam verantwoord hoger bod uitbrengen. In bijna alle gevallen betaald u meer dan dat het huis waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *