Hoe maak je een dampkap schoon?

Een dampkap zorgt ervoor dat je lucht afgevoerd wordt door de lucht te af te voeren en/of circuleren. Veel mensen denken dat het niet nodig is om de dampkap schoon te maken en daarom doen ze dat ook niet. Echter is niets minder waar en is het juist belangrijk om hem schoon te maken voor een goede luchtafvoer. In dit artikel lees je hoe je de dampkap schoon moet maken, zodat je luchtafvoer optimaal is.

Wanneer?

Het verstandigste is om elke keer (of elke paar dagen) meteen na het eten, dan ben je zo klaar. Doe je dit niet meteen na het eten of doe je het pas na een aantal dagen, weken of eventueel zelfs maanden of jaren, dan zul je de volgende keer veel meer tijd kwijt zijn aan het poetsen/schoonmaken van de dampkap. Tijdens het koken komt er stoom vrij en door de hitte en het vocht van de stoom is het vuil van de dampkap al losgeweekt, daarom is het slim om gelijk na het eten de dampkap af te doen.

Een handig trucje om te kunnen zien of je de dampkap moet poetsen is om een stukje keukenrol tegen de dampkap te drukken, als hij blijft plakken zul je hem moeten poetsen.

Hoe maak je het schoon?

Na het eten kan je het gewoon simpel met een doekje (vergeet ook niet alle randjes en hoekjes goed af te doen). Je kunt dan het beste de dampkap schoonmaken met een sopje met allesreiniger, een staalborstel (met een ontvettend middel) of babydoekjes met olie (probeer wat voor jou het beste werkt). Een uitzondering: wanneer je dampkap gemaakt is van rvs, maak het dan schoon met siliconenspray of een inox poetsmiddel. Droog na het poetsen de boel goed af en doe ook zo nu en dan de filter(s) van de dampkap in de vaatwasser. Ook kun je de filters schoonmaken met warme water gemengt een vaatwastablet of baksoda, je laat dan de filter in het sopje weken voor een tijdje en daarna poets je dat er af. Als er vet is aangekoekt kun je dit vooraf het beste schoonmaken met citroenzuur of citroensap. Poets achteraf de dampkap in met wat (sla)olie, dan glanst hij weer helemaal mooi.

Heb je last van stank? Kook dan water met azijn, dan zal de stank als het goed is verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *