Hoe kun je tafelzeil stikken?

Tafelzeil is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden om tafels te beschermen en op te fleuren. Het is ook ideaal met kinderen, omdat het de tafel beschermt tegen vlekken en beschadigingen. Het komt in verschillende kleuren en patronen, waardoor het perfect is voor het toevoegen van een vleugje stijl aan elke eettafel. Het assortiment van hiptafelzeil.nl is zó uitgebreid dat je er altijd één kunt vinden die goed bij jouw interieur past. De afmetingen van het zeil kun je deels zelf kiezen. De breedte afmeting is altijd standaard, maar in het menu kun je kiezen uit verschillend lengtes. Als je specifieke afmetingen nodig hebt of een aangepaste vorm wilt creëren kan het een optie zijn om het tafelzeil zelf te stikken. Maar hoe kun je dit nou het beste doen?

Benodigde materialen voor het stikken van tafelzeil

Voordat je aan de slag gaat met het stikken van tafelzeil, zijn er een paar materialen die je nodig hebt:

 • Tafelzeil
 • Schaar
 • Meetlint
 • Naaimachine (bij voorkeur met een stevige naald)
 • Garen in bijpassende kleur
 • Spelden

Stappenplan voor het stikken van tafelzeil

Volg deze eenvoudige stappen om je eigen tafelzeil te stikken:

 1. Bepaal de gewenste afmetingen: Meet de lengte en breedte van de tafel waarvoor je het zeil maakt. Voeg indien nodig extra centimeters toe aan de metingen om ervoor te zorgen dat het zeil voldoende overhang heeft.
 2. Leg het tafelzeil plat op een vlakke ondergrond: Zorg ervoor dat het zeil gladgestreken is en geen kreukels of vouwen bevat.
 3. Markeer de afmetingen: Gebruik een potlood of krijt om de gewenste afmetingen op het tafelzeil te markeren. Zorg ervoor dat je rechte lijnen trekt en nauwkeurige metingen gebruikt.
 4. Knip het tafelzeil op maat: Gebruik een schaar om langs de gemarkeerde lijnen te knippen. Zorg ervoor dat je netjes knipt en zo dicht mogelijk bij de lijnen blijft.
 5. Plooi de randen: Vouw de randen van het tafelzeil ongeveer een halve centimeter naar binnen en speld ze vast met spelden. Dit helpt voorkomen dat de randen gaan rafelen tijdens het stikken.
 6. Begin met stikken: Plaats het tafelzeil onder de naaimachine en begin aan één kant van het zeil. Naai langs de rand, verwijder elk speldje terwijl je naait, totdat je terugkomt bij het startpunt.
 7. Eindig met een steek achteruit: Om ervoor te zorgen dat de naad stevig is, naai je aan het einde van elke zijde een paar steken achteruit.
 8. Controleer de naden: Controleer de genaaide naden om er zeker van te zijn dat ze stevig en recht zijn. Indien nodig kun je eventuele losse draden afknippen.

Met deze eenvoudige stappen kun je tafelzeil op maat stikken en een uniek tafelkleed creëren dat perfect past bij jouw interieur. Vergeet niet om voorzichtig te werken en nauwkeurige metingen te gebruiken.

Tips voor het stikken van tafelzeil

Hier zijn nog een paar handige tips om in gedachten te houden tijdens het stikken van tafelzeil:

 • Gebruik een naaimachine met een stevige naald: Tafelzeil kan dikker en steviger zijn dan andere stoffen, dus zorg ervoor dat je naald geschikt is voor dit materiaal.
 • Kies een bijpassende garenkleur: Gebruik garen in dezelfde kleur als het tafelzeil om ervoor te zorgen dat de naden mooi samenvloeien en niet opvallen.
 • Wees voorzichtig met plooien: Hoewel plooien helpen voorkomen dat de randen gaan rafelen, moet je oppassen dat je niet te veel stof plooit. Dit kan namelijk het eindresultaat beïnvloeden.
 • Oefen op restjes tafelzeil: Als je nog nooit eerder met tafelzeil hebt gewerkt is het een goed idee om eerst te oefenen op restjes. Dit helpt je vertrouwd te raken met het materiaal en geeft je de kans om eventuele fouten te maken.

Tafelzeil stikken kan een leuke en creatieve manier zijn om je eigen tafelkleed te maken. Met de juiste materialen en technieken kun je een professioneel uitziend resultaat behalen. Dus ga aan de slag en geef jouw eettafel een persoonlijke touch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *