Hoe je woning levensloopbestendig maken?

Tegenwoordig is de duidelijke trend te zien dat we langer thuis blijven wonen. Voorheen gingen ouderen op latere leeftijd geregeld naar een verzorgingstehuis. Uiteraard gebeurd dat nog maar pas wanneer dit medisch of mentaal echt nodig is. Het is dus steeds meer van belang dat woningen van ouderen steeds meer levensloopbestendig worden gemaakt. In dit artikel vind je manieren op ongemak en onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen in een woning.

Vallen door drempels:
Drempels kunnen voor veel ongemak zorgen. Met name wanneer iets met wieltjes over de drempel moet rollen. Zoals bijvoorbeeld een rollator, rolstoel, boodschappentrolley of een fiets. De drempel kan zorgen voor onveilige situaties en extra benodigde inspanning. Om dit te voorkomen kan er gebruik gemaakt worden van drempelhulpen.
Maar niet alleen buiten, ook binnen kan een drempel lastig worden. Bijvoorbeeld met een binnenrollator of rolstoel. In dat geval kan worden gekozen voor een drempelvervanger waarbij de drempel wordt verwijderd. De ontstane opening kan netjes worden afgedekt met een drempelvervanger. Of er kan worden gekozen voor een drempelhulp voor binnen. Vaak zijn deze gemaakt van het materiaal rubber. Dit materiaal is namelijk stoef en veroorzaakt geen krassen op de vloer.
Via de volgende link vind je allerlei informatie en voorbeelden: drempelhulpen.

Opstaan en gaan zitten op het toilet
Het gebruik van het toilet zal vaak steeds meer inspanning kosten door krachtverlies. Dankzij bepaalde toilethulpmiddelen kan het toiletbezoek een stuk minder ongemakkelijk worden. Zo kan een wandbeugel zorgen voor een handig optrekpunt bij het gaan staan. En ook een toiletverhoger kan er voor zorgen dat opstaan minder inspanning zal kosten. 

Badkamer
Tijdens het douchen zal je relatief lang moeten staan. Dit kan op oudere leeftijd vermoeiend worden. Tijdens het douchen kunnen zitten kan daarom fijn zijn. Ook kan het de kans op vallen verkleinen. Hierdoor zijn douchekrukken en douchestoelen ontwikkeld. Deze zittingen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik met water en een gladde vloer.

Via de volgende link vind je allerlei voorbeelden van dergelijke stoelen en krukken: douchestoelen.

Zorg voor structuur en een opgeruimd huis
Vallen kan ook worden voorkomen door het huis netjes te houden. Voorkom bijvoorbeeld spullen op de grond of los liggende kleedjes.
Maar ook structuur kan fijn zijn voor een oudere. Hierdoor hoeft er minder te worden gezocht naar spullen. Zorg bijvoorbeeld voor een vaste plek van de afstandsbediening, telefoon en sleutels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *