Geluidsoverlast buren verhelpen

Wanneer je een hele week gewerkt hebt, wil je natuurlijk uitrusten in het weekeind. Lekker een filmpje kijken met je partner of spannende games spelen op de computer. Allemaal leuk, maar niet zo leuk als je gestoord wordt door de buren. Harde muziek, instrumenten, hard praten en een verbouwing zijn allemaal vormen van geluidsoverlast buren. Dit kan je dag goed verpesten en wanneer dit lang duurt kan het zelfs onaangenaam worden om in je huis te wonen. 

Er zijn zelfs gevallen waarin mensen verhuizen omdat ze te veel geluidsoverlast buren ervaren. Dat is natuurlijk buitengewoon, maar begrijpelijk als je constant geluidsoverlast van de buren ervaart. Geluidsoverlast buren is vervelend, maar wat kun je hier nou eigenlijk tegen doen? Schakel je de politie in en stap je direct naar de rechter? In dit artikel vertellen we precies wat je kunt doen tegen geluidsoverlast buren, lees het daarom grondig door zodat je er meer over te weten komt.

Doe navraag

Het is van belang dat je navraag doet bij andere buren of ze ook klachten hebben. Zo kan het namelijk zijn dat de woningen gehorig zijn en kun je er op deze manier achter komen. Breng voor jezelf in kaart waaruit de overlast bestaat en van wie de overlast komt. Is het de buurman of de buurvrouw aan de andere kant van je woning? Wat je als overlast ervaart, kan natuurlijk anders zijn voor de andere buren. Neem ook eens contact op met de gemeente en controleer wat de regels zijn omtrent geluidsoverlast. Je kunt er op deze manier achter komen wat de regelgeving is en/of de overlast verboden is. Daarnaast kun je een derde partij inschakelen die met een decibelmeter controleert wat het geluidsniveau is. Is deze te hoog en gevaarlijk voor de gezond? Noteer dit dan en kun je het later eventueel gebruiken als bewijs.

Ga in gesprek met de boosdoener

Voordat je naar de politie of de rechter stapt, is het van belang dat je in gesprek gaat met de boosdoener. In de meeste gevallen weten de buren niet dat ze zorgen voor geluidsoverlast en vinden ze het zelf ook vervelend. Je schept geen goede band met de buren als je direct de politie inschakelt. Een goed gesprek helpt verhelderend en in dit gesprek kun je blootleggen wat het probleem is. Bespreek met elkaar het probleem en kijk samen naar een oplossing. Zorg er wel voor dat je alle afspraken op papier zet, zodat je hier later op terug kunt komen. Worden de afspraken geschonden? Stuur dan een dringende brief met het verzoek om te houden aan de afspraken.

Wanneer de buren geen gehoor geven en alsnog door blijven gaan met geluidsoverlast, is dat natuurlijk vervelend. Maar je kunt dan de politie inschakelen en deze kunnen controleren of de buren de wet overtreden. Je krijgt dan de mogelijkheid om de buren voor de rechter te dagen en hier juridische een oplossing voor te vinden. Hierbij is het wel van belang dat je een advocaat in armen neemt en genoeg bewijsmateriaal hebt tegen de buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *