Een aantal voor- en nadelen van Douglas hout

Douglas hout is tegenwoordig een erg gewilde houtsoort en dat is niet zonder reden. Je kunt met dit type hout namelijk heel mooi veranda’s en schuttingen maken. Douglas hout komt van de Douglas spar en groeit in het Noordwesten van Europa. Zo zie je de bomen veelal terug in landen zoals Frankrijk en Duitsland. De laatste jaren is de populariteit van Douglas toegenomen in Nederland en is er steeds meer vraag naar. Overigens vind je de Douglas spar ook steeds meer in Nederland. Dat komt omdat het Staatsbosbeheer als doel heeft om de binnenlandse hout te stimuleren. Daarom zul je dit type hout in de toekomst steeds vaker terugzien in bouwconstructies. Een aantal voordelen en een aantal nadelen op een rijtje van Douglas hout.

Wat zijn de voordelen van Douglas hout?

Een groot voordeel van Douglas hout is de prijs en kwaliteitverhouding. Het hout wordt gekapt in Europa en daardoor zijn de kosten van transport erg laag. In de kwaliteitsklasse is Douglas hout relatief goedkoop als je het gaat vergelijken met houtsoorten buiten Europa. Daarnaast staat Douglas hout bekend om z’n warme kleur en heeft zelfs een beetje een roze gloed. Na verloop van tijd zal het hout gaan vergrijzen. Veel mensen vinden de grijstinten van dit hout mooi, maar als je daar niet van houdt kun je het hout laten behandelen met Douglas olie. Duurzaam kan gedaan worden met beits of olie aan te brengen en beits is in diverse kleuren te koop. Met speciale beits geef je je Douglas hout de kleur die je zelf wilt en je hoeft nooit meer bang te worden dat het gaat vergrijzen. Behandelen van Douglas hout is aan te raden, want met regelmatig onderhouden verleng je de levensduur van het hout. Douglas hout is ook milieuvriendelijk, omdat er weinig hoeft gereden te worden om het hout naar Nederland te brengen. Scheelt dus uitstoot en je bespaart hier het milieu mee. 

Dit zijn de nadelen

Eén van de nadelen van dit speciale hout is dat het niet heel goed tegen nattigheid bestand is. Het is niet aan te raden om Douglas palen te gebruiken voor je schutting. Daarnaast is een nadeel van Douglas hout dat het minder duurzaam is dan geïmpregneerd hout. Maar door het hout te beitsen of te oliën kun je het wel meer duurzaam maken. Het Douglas bewerken kan knap lastig zijn omdat het een hardhout soort is. Gebruik daarom elektrisch gereedschap om het hout te bewerken. Zagen zal bijvoorbeeld heel lastig gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *