Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen en wilt u de bestaande stopcontacten verplaatsen of een nieuw stopcontact aansluiten? Dan is het handig om te weten welke soorten stopcontacten er zijn, en welke soort waar het beste voor gebruikt kan worden. In dit artikel zetten we de verschillende soorten stopcontacten voor u op een rij.
Wel of niet geaard?
Ten eerste is het belangrijk om het verschil tussen geaarde en niet-geaarde stopcontacten te weten. De twee zijn makkelijk uit elkaar te houden; geaarde stopcontacten hebben twee pinnetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact, waar niet-geaarde stopcontacten dit niet hebben. Daarnaast hebben geaarde stopcontacten een extra, groen-gele draad, dit is de zogenaamde aardedraad. Niet-geaarde stopcontacten hebben maar twee draden: een bruine en een blauwe.
Het verschil tussen de twee is dat geaarde stopcontacten een stuk veiliger zijn. In oudere huizen komt u nog wel eens niet-geaarde stopcontacten tegen, maar tegenwoordig ziet u de geaarde variant het meest. De aardedraad zorgt ervoor dat overvloedige elektriciteit meteen afgesloten wordt bij kortsluiting, hierdoor gaan bijvoorbeeld uw elektrische apparaten niet stuk door een enorme energietoevoer. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle stekkers in een geaard stopcontact kunnen, door de twee pinnen.
Binnen of buiten?
Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden of u het stopcontact binnen of buiten wilt plaatsen. Er bestaan speciale stopcontacten voor buiten, die beschikken over een minimale beschermingsgraad van IP44 (spatwaterdicht). Daarnaast dient het buitenstopcontact een klapdeksel te hebben, waarmee het stopcontact afgesloten wordt en dus niet direct aan regen en vuil blootgesteld zal worden. Als laatste is het belangrijk om erop te letten dat het schakelmateriaal dat u koopt ook minimaal spatwaterdicht is.
Heeft u vragen over de verschillende beschermingsgraad codes? Of weet u niet zeker wel schakelmateriaal u het best kunt kiezen voor buiten? Dan is het altijd het slimst om contact op te nemen met een aanbieder van het materiaal, zoals Schneider Electric
Inbouw of opbouw stopcontact?
Als laatste is er de keus voor een inbouw of een opbouw stopcontact. Het verschil tussen deze twee is dat een inbouw stopcontact in de muur is ingebouwd, waar een opbouw stopcontact als het ware op de muur ligt. Beide soorten hebben voordelen, en waar u voor kiest is dan ook een persoonlijke keuze. Het grootste voordeel van het inbouw stopcontact is dat het gelijk is aan de muur en de leidingen niet te zien zijn, waardoor het er over het algemeen wat netter afgewerkt uitziet en minder opvalt. Het voordeel van een opbouw stopcontact is echter dat u het niet in de muur hoeft te plaatsen, en dus geen gaten in de muur hoeft te maken. Waar u in oudere huizen nog wel eens opbouw stopcontacten tegenkomt, ziet u tegenwoordig bijna alleen nog inbouw stopcontacten terug.