Kunst in huis betekent diep in de buidel tasten, of toch niet? Er zijn wel degelijk betaalbare mogelijkheden om kunst in huis te hangen, van een kopie laten maken tot de kunstuitleen waar je zelfs kunt wisselen als je uitgekeken bent op het werk. Met deze vijf tips kan iedereen kunst in huis halen.
1. Koop een foto van het echte werk
Een fotoprint van een schilderij heeft uiteraard niet dezelfde uitstraling als het origineel. Maar er zijn nou eenmaal werken die een normale sterveling nooit in huis kan ophangen. Een foto van een beeldhouwwerk heeft niet hetzelfde effect, een hoogwaardige fotoprint kan zeker wat charme toevoegen aan een ruimte. Er is wel een verschil tussen geautoriseerde reproducties of grabbelbak fotoprints in de bouwmarkt. Let bijvoorbeeld op UV-bestendige kleuren die niet vaal worden in direct zonlicht. Die zijn technisch gesproken zelfs beter dan het origineel!
2. Laat een kopie maken
Het is mogelijk om een foto van een schilderij naar een bedrijf in China te sturen, een paar maanden later krijg je een (haast) perfecte kopie terug voor hooguit een paar honderd euro. Of het juridisch allemaal in orde is gaan we hier niet over uitwijden, we geven alleen aan dat het mogelijk is. Liever een kopie van een standbeeld? Met een 3D scan en 3D printer is het mogelijk om een kopie te maken van kunststof. Overigens is deze technologie ook niet bepaald goedkoop op groot formaat, soms ben je met het origineel zelfs nog goedkoper uit.
3. Kunst lenen
Waarom zou je een kunstwerk kopen als je het ook kunt lenen? AbrahamArt is de kunstuitleen in Amsterdam waar je voor een fractie van de prijs echte werken van zowel beroemde als minder bekende artiesten in huis haalt. Je betaalt iedere maand een vast bedrag dat gebaseerd is op de koopprijs. Een deel hiervan wordt gereserveerd als tegoed dat je kunt gebruiken om later het kunstwerk te kopen als je er geen afstand meer van wilt doen. Als je ruilt blijft dit tegoed bestaan dus je spaart lekker door tot je het kunstwerk van je dromen hebt gevonden. Naast Amsterdam zijn er meerdere locaties in Nederland met een kunstuitleen, die zijn ook zeker de moeite van een bezoekje waard.
4. Kijk naar het werk, niet naar de naam
Vincent van Gogh is straatarm gestorven. Een treurig verhaal maar hij is zeker geen uitzondering op de regel. Sommige artiesten zijn nou eenmaal meer in trek als investering dan als wandversiering. Door verder te kijken dan de grote namen is het mogelijk om veel goedkoper bijzondere werken te kopen voor een schappelijke prijs. Daarnaast is het mogelijk dat het werk van een ‘up-and-coming’ artiest in waarde stijgt wat natuurlijk nooit verkeerd is. Gun nieuw talent wat aandacht en help nieuwe artiesten zichzelf te ontplooien, dit is ook goed voor de portemonnee!
5. Wacht op een koopje
Niet alle artiesten en kunstwerken zijn op ieder moment even populair. Het is best mogelijk dat jouw favoriete artiest een tijdje wat minder ‘hot’ is, op dat moment kun je toeslaan en kopen. Het blijft altijd een gok wat het werk later oplevert, maar als je eigenaar bent en dit wilt blijven is dat niet zo van belang uiteraard. Ook zijn er bonafide artiesten die zelf reproducties in gelimiteerde oplages maken of laten produceren. Denk aan litho’s of genummerde prints bij fotografie. Die worden dan veel goedkoper aangeboden dan het origineel.
Ga je voor een goedkopere reproductie of heb je toch liever een uniek werk in huis? Voor ieder budget zijn er opties om thuis te genieten van prachtige kunstwerken.