21% van de leerlingen in groep 8 scoort voor de Cito toets hoger dan het advies van de school. Wanneer een basisschool leerling in groep 8 zit zal hij of zij tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets moeten maken. De basisschool kan dan zelf kiezen voor welke toets zij afnemen. Veruit de meest gekozen optie is de Cito toets. Het resultaat van de eindtoets is voor de middelbare scholen een indicatie van het niveau van de leerling. Deze uitslag bepaalt samen met het advies van de basisschool naar welke middelbare scholen de leerling kan. De score van de Cito toets werkt zo;
A – 25% – hoogst scorende leerlingen
B – 25% – ruim boven tot net boven het landelijk gemiddelde
C – 25% – net tot ruim onder het landelijk gemiddelde
D – 15% – ruim onder het landelijk gemiddelde
E – 10% – laagst scorende leerlingen
Hoe werkt de Cito toets?
De Cito toets wordt afgenomen over drie dagdelen van twee uur. De toets bestaat uit ongeveer 160 tot 200 meerkeuzevragen. De toets kan tegenwoordig niet alleen schriftelijk maar ook digitaal worden afgenomen. Bij de schriftelijke versie dient de leerling de toets te maken met potlood en bij fouten deze antwoorden uit te gummen. Wanneer een leerling het advies vmbo-bb of kb heeft mag de school er ook voor kiezen om deze leerling een makkelijkere versie van de eindtoets te geven. Wanneer een leerling een van de verplichte Cito toetsen mist, kunnen deze nog worden ingehaald via een digitale toets. De Cito-uitslag komt altijd na de meivakantie.
Oefenen voor de Cito toets
Cito toets groep 8 oefenen verstandig? Wanneer kinderen erg gestrest zijn voor de Cito toets of vaak slecht scoren op toetsen kan het zeker verstandig zijn om voor de Cito toets te oefenen. Door het oefenen van de toets kan je de stress een beetje wegnemen en weet het kind meteen wat hij of zij moet doen wanneer het tijd is voor de echte Cito toets.