5 tips voor de aanschaf van een vaatwasser

Wanneer je een nieuwe vaatwasser gaat aanschaffen, wil je er zeker van zijn dat het een goede is die past bij jouw huishouden, gebruik en keuken. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten, want van buiten zien vaatwassers er vrijwel hetzelfde uit, maar van binnen kunnen ze erg van elkaar verschillen. Hier les je enkele tips voor de aanschaf van een vaatwasser. 

 

1. Het soort vaatwasser

 

Allereerst is het belangrijk om te weten welk soort vaatwasser je wilt. Je kunt kiezen uit een vrijstaande, onderbouw, half geïntegreerde of volledig geïntegreerde vaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser zet je naast het keukenblok of in de bijkeuken neer. Deze hoeft niet ingebouwd te worden. Een onderbouw vaatwasser wordt onder het keukenblad geplaatst, waarbij de eigen deur wordt gebruikt. Een half geïntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant met daaronder het keukendeurtje. Een geïntegreerde vaatwasser heeft een volledige keukendeur aan de buitenkant en het bedieningspaneel aan de binnenkant, waardoor hij uit het zicht verdwijnt. 

 

2. De grootte 

 

Als tweede is het verstandig om te weten hoe groot de vaatwasser moet zijn. Meet van tevoren de plek op waar hij komt te staan, maar bedenk ook hoeveel couverts erin moeten passen. Een couvert is een set eetgerei voor één persoon (voor-, hoofd- en nagerecht). Hoe hoger het aantal couverts, hoe meer er in de vaatwasser past. Heb je een groot huishouden of wil je de vaatwasser niet iedere dag aan hebben staan? Kies dan voor een vaatwasser voor 12 couverts of meer

 

3. De inhoud

 

Hiermee wordt niet de afmeting bedoeld, maar wat er precies in de vaatwasser zit. Zit er bijvoorbeeld een besteklade of een bestekkorf in? En wat heeft jouw voorkeur? Daarnaast zijn vaatwassers meestal flexibel in te delen door middel van het in- en uitklappen van rekjes. Let er bij de aankoop op of dit naar jouw wens is. 

 

4. Is het makkelijk schoon te maken? 

 

Het is verstandig om jouw vaatwasser regelmatig schoon te maken. Zo moet na iedere wasbeurt het filter worden schoongemaakt en moet je regelmatig de sproeiarmen schoonmaken en de gaatjes erin doorprikken. Voor het schoonmaken moet je het filter en de sproeiarmen loshalen. Let bij de aankoop van de vaatwasser erop of dit eenvoudig te doen is. Dat zorgt er namelijk voor dat je de vaatwasser beter schoon kan houden en hij daardoor zijn uitstekende prestaties kan behouden.

 

5. De vaatwasprogramma’s

 

Als laatste is het belangrijk om bij de aankoop van een vaatwasser te letten op de programma’s die het heeft. Welke programma’s passen bij jouw huishouden en heeft het apparaat deze? De meeste vaatwassers hebben 4 tot 6 programma’s die variëren in temperatuur, duur en energie- en waterverbruik. Een automatisch programma past het programma aan aan de hoeveelheid vaat en hoe vies de vaat is. Een eco-programma gebruikt minder water en energie, maar duurt langer. Met een intensief programma maak je extra vuile vaat schoon en met een kort programma krijg jouw vaat een snelle spoelbeurt. Als laatste hebben sommige vaatwassers een programma voor halve belading en een uitgestelde start, waarmee je de vaatwasser kan timen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *